Retur til ølaftener

Håndbrygning

24. maj 2005 i fælleshuset i Frugthaven, Skørping.

Dagens Ølliste

Håndbryg (Niels Jakobsen og Per Toppenberg):

ESB
Dobbeltbock

Professionelt bryggede:

Salvator (Paulaner)
Einbecker Mai Bock

ESB  (Fuller's)
Old Speckeld Hen  (Greene King)
Strong Suffolk  (Greene King)

 

Kortfattet referat:

Niels Jakobsen præsenterede det 25-liters bryganlæg, som han og Per Toppenberg har købt hos Lund Teknik, der ligger uden for Kjellerup.(linket åbner i samme side som denne - tryk på tilbage-pilen for at vende tilbage til denne side).

Anlægget består af et termostatstyret kar på 25 l. til mæskning og kogning, en kværn til malten, en pumpe og en modstrømskøler, nogle gærkar, termometer, vægtfyldemåler. m.m.. Et anlæg som koster godt 4000 kroner. Niels og Per har selv udvidet kapaciteten til 50  liter, da 25 liter er lovlig lidt, når man er to, som brygger sammen.

Niels gennemgik brygprocessen:

Man begynder med at male malten. Herefter foretages mæskningen, dvs. at man under gradvis opvarmning (temperaturen skal styres meget præcist) af vand med malten trækker sukkerforbindelserne ud af malten. Mæskningen tager ca. 1,5 timer.

Herefter fjernes resterne af malten (kaldet mask) vandet med sukkerholdet (kaldet urt) skal nu koges med humle. Der tilsættes humle i 3 omgange: bitterhumlen koger med hele tiden (ca. en time), aromahumlen koger med ca. 10 min. og smagshumlen tilsættes, når kogningen afsluttes. Det kan være den samme slags humle, men det kan typisk være 2 eller 3 forskellige humlesorter.

Så skal urten afkøles så hurtigt som muligt, der for mostrømskøleren. Når temperaturen er nede på godt 20 grader tilsættes gæren. Gæringen værer et par uger, hvorefter øllet fyldes på flasker eller fustager.

Efter lagring (helst et par måneder) er øllet klar.

Efter gennemgangen af anlæg og proces var der prøvesmagning og alle var imponerede over, hvad, der kan frembringes selv med relativt billigt anlæg og uden megen erfaring.

 

Håndbryggerlinks:

www.lundteknik.dk

www.haandbryg.dk

 

 

 

 

Denne sider er under udarbejdelse og er senest opdateret 23. maj 2006

 

 

webmaster: kontakt@bettefanden.net

Bestyrelse
Vedtægter
Mest for medlemmer
Forside